LIJEČENJE TEGOBA


DEPRESIJA


Prepoznavanje simptoma depresije:

 • Tužno, tjeskobno raspoloženje ili osjećaj praznine, koji traju najmanje dva tjedna, te gubitak zanimanja i osjećaja zadovoljstva u bavljenju onim aktivnostima koje su Vas inaće zanimale i veselile
 • Osjeaj bezvrijednosti, beznađa i krivnje
 • Umor, gubitak energije, osjećaj usporećnosti
 • Poremećaj spavanja (nesanica ili prevelika potreba za snom)
 • Uzbuđenost, uznemirenost, razdražljivost
 • Bezvoljnost, letargija ("ništa mi se neda")
 • Tjelesni bolovi koji nemaju tjelesne uzroke
 • Samosažaljenje, napadaji plaća
 • Osjetljivost, ranjivost ("sve me smeta")

Metode korištenja liječenja su:

 • Masaža
 • Kupke
 • Komprese
 • Inhalacije

Masažu bismo preporučili kao najbolji tretman za liječenje ovog problema, jer osobama koje boluju od depresije izrazito godi i pomaže dodir ruku i sigurnost koju ulijeva aromaterapeut. Ulja djeluju na fizičke simptome, a udisanjem i na stanje emocija.

Masaže se preporučuju jednom tjedno kod težih stanja, a dva puta mjesečno kod blažih oblika.

Preporučili bismo ulja s jakim antidepresivnim djelovanjem, stimulirajuća i tonizirajuća, a to su: bergamot, čempres,, muškatna kadulja, tamjan, timijan, limun, bor, ylang ylang, ružmarin, lavanda.

Kupke su također dobre jer stimuliraju cijelo tijelo i podižu opće stanje organizma. Provoditi ih treba minimalno 1-2 puta tjedno.

Komprese ćemo upotrijebiti na način da ih umočimo u toplu vodu u kojoj su gore navedena ulja, naravno jedna od kombinacija, i stavljamo ih na prsni koš ili čelo, pogotovo kod problema s nesanicom ili glavoboljom.

Za inhalaciju ćemo koristiti mirisnu svjetiljku, koju treba provoditi svakodnevno. Inhalacija se koristi radi emotivnog stabiliziranja, tj. otklanjanja napetosti, nervoze straha, ljutnje. Ulja možemo nakapati i na maramicu.


VAGINITIS


Vaginitis je izraz za upalu rodnice, koju uzrokuju bakterije, virusi, gljivice, stres (zbog stresa dolazi do slabljenja imuniteta, pa gljivice i virusi imaju veću mogućnost da izazovu infekciju). Infekcije se prenose spolnim odnosima, dodirom ili predmetima (ručnik).

Simptomi su: pečenje, bol, svrbež, pojačano bijelo pranje, a u težim slučajevima pojavljuje se povišena temperature i opća slabost organizma.

Metode korištenja liječenja su:

 • Kupke
 • Komprese
 • Masaža
 • Inhalacije

Kupke bismo izdvojili kao najbolji tretman za liječenje ovog problema, pogotovo sjedeće. Potrebno ih je provoditi svakodnevno do nestanka simptoma, a nakon toga još tri puta tjedno nekoliko tjedana.

S obzirom da ulja nisu topiva u vodi, potrebno ih je emulgirati pa bismo preporuèili jabuèni ocat kao emulgator. Jabučni ocat daje kiselost sluznici. Za sjedeću kupku upotrijebili bismo eterična ulja čajevca, lavande i bergamota u jednakim omjerima.

Također je potrebno provoditi svakodnevnu higijenu, ali bez upotrebe sapuna ili šampona.

Komprese ćemo upotrijebiti na način da ih umočimo u toplu vodu u kojoj je gore navedena kombinacija i stavimo ih na donji dio trbuha ili spolovilo.

Masaža æe biti parcijalna i masirati ćemo donji dio trbuha da se otkloni osjeæaj napetosti, bola i pećenja. Masaža se može provoditi svakodnevno i u kombinaciji sa sjedećim kupkama. Primjer, ujutro napraviti sjedeću kupku, a navečer se izmasirati. Kao ulje nosioc preporučamo: kantarionovo, nevenovo ili bademovo.

Za inhalaciju ćemo koristiti mirisnu svjetiljku, za koju ćemo koristiti eterična ulja: bergamota, lavande, geranija i ylang ylang-a. Inhalacija se koristi radi emotivnog stabiliziranja, tj. otklanjanja napetosti, nervoze straha, ljutnje.


CISTITIS


Cistitis je upala mokračnog mjehura. Uzročnici su različite bakterije, paraziti. Simptomi su: učestali nagoni za mokrenje, bol, oteklina, crvenilo.

Metode korištenja liječenja su:

 • Kupke
 • Komprese
 • Masaža

Kupke bismo izdvojili kao najbolji tretman za liječenje ovog problema, pogotovo sjedeće, ali mogu biti i za cijelo tijelo. Sjedeće kupke treba provoditi svaki dan do nestanka simptoma dok se za cijelo tijelo preporuča dva puta tjedno. Po nestanku simptoma, nastaviti s kupkama dva puta tjedno, barem još mjesec dana.

S obzirom da ulja nisu topiva u vodi, potrebno ih je emulgirati pa bismo preporučili jabučni ocat kao emulgator. Jabučni ocat daje kiselost sluznici. Za sjedeću kupku upotrijebili bih eterična ulja čajevca, borovice, lavande i timijana.

Također je potrebno provoditi svakodnevnu higijenu ali bez upotrebe sapuna ili šampona.

Komprese ćemo upotrijebiti kod jakih bolova na način da ih umočimo u toplu vodu u kojoj su eterična ulja metvice, lavande i borovice i stavimo ih na donji dio trbuha ili spolovilo. Ukoliko imate osjećaj jakog pečenja i da bi što jače djelovalo antiseptički, eterična ulja lavande ili čajevca (mogu i oba zajedno) možete nakapati na dnevni uložak. Muškarci mogu ulja nakapati na gaćice.

Masaža će biti parcijalna i masirati ćemo donji dio trbuha da se otkloni osjećaj napetosti, bola i pečenja. Masaža se može provoditi svakodnevno i u kombinaciji sa sjedećim kupkama. Primjer, ujutro napraviti sjedeću kupku a navečer se izmasirati. Kao ulje nosioc preporučamo: kantarionovo, maslinovo, nevenovo, suncokretovo ili bilo koje drugo.


PRIUŠTITE SI MALO OPUŠTAJUĆE MASAŽE
REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN VEĆ SADA!